Home

De Avonturen van Prins Achmed

19 januari 2025

Het mooie aan het produceren van een live filmscore is dat ze vrijwel per definitie passieprojecten zijn. Steven Kampermans uitvoering van Die Abenteuer des Prinzen Achmed vormde hierop geen uitzondering.

Als geluidsman voor live (stomme) filmscores is dit een soort specialisme voor mij geworden. Ik hou van de dans tussen visueel verhalen vertellen en live muziek - de manier waarop elk element het andere tot leven brengt. De voorstelling van vanavond van Die Abenteuer des Prinzen Achmed was pure magie.

Steven Kampermans compositie bracht Lotte Reinigers ingewikkelde silhouetten levendig tot leven. Zijn muziek verschoof naadloos tussen stemmingen en scènes, en schilderde rijke geluidslandschappen die de handgeknipte figuren bijna van het scherm lieten springen. De muziek begeleidde de film niet alleen - ze werd zijn hartslag.

Eric Vloeimans’ trompetsolo’s stegen op tijdens de meest dramatische momenten van Prins Achmed. Ik betrapte mezelf op een glimlach terwijl ik de Plate Reverb bediende, om zijn noten die extra glans van ruimte te geven die ze verdienden. De manier waarop zijn geluid boven het ensemble zweefde, maar toch perfect verweven bleef in het verhaal… dat is waar dit werk elke seconde waard maakt.

Mijn voorbereidingswerk begon lang voor de eerste noot. Ik bracht uren door met de Yamaha CL5, waarbij ik de 15 inputs, drie effectreturns, vijf monitors en 8 opnamebussen in kaart bracht. Elk kanaal een naam gegeven, de low-cut filters ingesteld, de compressors opgezet - al het onzichtbare grondwerk dat me in staat stelt me te concentreren op de muziek wanneer het ertoe doet. De Portico 5043 compressor en 5033 EQ verdienden die avond hun sporen, door te helpen een geluid te creëren dat net zo betoverend was als de visuele wereld die ze begeleidden.

Zevenhonderd mensen hielden hun adem in terwijl het verhaal zich ontvouwde. Hun gelach borrelde op precies de juiste momenten, en toen het laatste beeld vervaagde naar zwart, sprongen ze op. Die staande ovatie was niet alleen voor de uitvoerenden - het was voor de totale ervaring, voor deze prachtige vereniging van eeuw-oude animatie en frisse, levendige muziek.

https://www.muziekgebouw.nl/nl/agenda/13834/steven-kamperman-eric-vloeimans-esat-ekincioglu-hamid-reza-behzadian/die-abenteuer-des-prinzen-achmed-1926

Concertzalen

FOH + monitors op je bestaande PA. Mijn goede voorbereiding is het halve werk. Luisteren—niet alleen naar de zaal, maar vooral naar de artiesten—is mijn kracht.

  • Ervaren met Yamaha, Meyer, Midas, L-Acoustics...
  • Snel resultaat met soca's en goed kabelmanagement
  • Backup-plan vóór het publiek binnenloopt

Festival side-stages

Jij focust op het hoofdpodium, ik run de foyer- of tweede stage alsof het de main-show is. Koppeling via Dante of analoog, en ik houd WhatsApp open voor snelle cues.

  • "Ik heb tóch nog een audio fragment" is geen probleem
  • Eigen laptop met offline editor & multitrack-recorder
  • Video instarts of simpel licht doe ik ook

Zakelijke panels

Sprekers zijn verstaanbaar, geen rondzingende headsets en een opname die direct naar de cutter kan. Ik regel de zenders én time de cues zodat de regisseur kan ademen.

  • DPA headsets & lavs professioneel gemonteerd
  • Wireless Workbench frequentie-coördinatie
  • Redundante 2-track & multitrack-recording