De String Quartet Biennale Amsterdam, gevierd als ’s werelds grootste festival gewijd aan strijkkwartetten, ontvouwde haar rijke tapijt van melodieën en harmonieën in het Muziekgebouw, Amsterdam.
Dit festival, een samenvloeiing van strijkkwartetten, componisten en artiesten van over de hele wereld, is een platform voor vernieuwing, dialoog en educatie door middel van concerten, lezingen en masterclasses.
Tussen het diverse aanbod van het festival sprongen de Coffee Talks op Foyer Deck 1 eruit als een unieke mix van ontspannen maar diepgaande uitwisselingen. Onder leiding van de scherpzinnige Katy Hamilton werden deze gesprekken een dagelijks ritueel, waarin performers hun reizen, inspiraties en de fijne kneepjes van hun kunst deelden. Als geluidstechnicus was het mijn taak ervoor te zorgen dat deze verhalen glashelder overkwamen, waardoor er een verbinding ontstond tussen de sprekers en het publiek.
Met behulp van draadloze microfoons en onze d&b 24C-E kolomluidspreker streefde ik ernaar een luisterervaring te creëren die net zo moeiteloos en boeiend was als de uitvoeringen zelf. De keuze van apparatuur was cruciaal; de helderheid, richting en warmte van het geluid moesten het intieme karakter van de gesprekken complementeren, zodat elke nuance en emotie werd vastgelegd en overgebracht.
Ik streef ernaar de ervaring van elke bezoeker te verbeteren en ervoor te zorgen dat de essentie van elk gesprek wordt versterkt, zowel letterlijk als figuurlijk. In nauwe samenwerking met Katy Hamilton navigeerden we door het rijke programma van het festival, waarbij we de verhalen achter de snaren, de persoonlijke reizen van de performers en de creatieve processen achter hun kunst naar voren brachten. Omdat ik altijd een rugzak vol optionele apparatuur en vooral audiokabels meeneem, was haar last-minute verzoek om een SoundCloud-fragment af te spelen eenvoudig te realiseren.
Als viering van het strijkkwartet als een dynamische en evoluerende kunstvorm, is de String Quartet Biennale een evenement van topniveau met artiesten en bezoekers van over de hele wereld. Ik was vooral onder de indruk van de inheemse kunst uit Australië en de lezing van dr. Lou Bennett AM. Deel uitmaken van dit evenement, vooral bij het faciliteren van de Coffee Talks, was een herinnering aan de kracht van geluid – niet alleen in muziek, maar ook in het bevorderen van betekenisvolle gesprekken en verbindingen.
Als ik terugkijk op deze ervaring, word ik herinnerd aan het belang van luisteren, niet alleen als technische vaardigheid maar als kunstvorm. Of het nu via de snaren van een kwartet is of door de woorden van een artiest, het vermogen om diep te luisteren en dat te vertalen naar een geluid dat resoneert met anderen, maakt mijn rol als geluidstechnicus zowel uitdagend als diep lonend.