Home

Een symfonie van klanken: Carmina Burana in het Muziekgebouw

8 december 2023

Terwijl de Grote Zaal van het Muziekgebouw langzaam donker werd, was het podium klaar voor een avond met Carl Orff’s Carmina Burana. Maar buiten de schijnwerpers speelde zich nog een andere symfonie af - ons backstage ballet van geluidstechniek.

Het voorspel: Load-in

De dag begon uiteraard weer met alles uit de trailer halen en opbouwen in de Grote Zaal. Te midden van de georganiseerde chaos had elke kabel, elke microfoon en elk stuk apparatuur zijn plek. Terwijl de piano’s werden gestemd en het slagwerk werd opgesteld, voelde ik de tastbare spanning van het gezelschap. De uitdaging? Het balanceren van het geluid van een 40-koppig tienerkoor, een 40-koppig volwassenenkoor, naast twee vleugels en een verzameling slaginstrumenten. Challenge accepted! Ik putte uit mijn ervaring en intuïtie om ervoor te zorgen dat elke noot het publiek zou bereiken.

De uitvoering: Een klankmatige reis

Toen de lichten dimden klonken de eerste noten van O Fortuna door de zaal en het is misschien cringe, maar ik kreeg toch kippenvel. De kracht van Jeannette van Schaiks sopraan, de diepte van Raoul Steffani’s bariton en de helderheid van Jan-Willem Schaafsma’s tenor - allemaal werden ze akoestisch verspreid door onze majestueuze Grote Zaal. En laten we de piano’s niet vergeten, onder de meesterlijke beheersing van Scholtes & Janssens, die zich door Orff’s veeleisende partituur weefden. Het was opwindend om de onzichtbare hand te zijn die deze auditieve ervaring begeleidde.

De toegift: Load-out

Terwijl het laatste applaus nog nagalmde, begon de onbezongen symfonie van de load-out. Met een knikje en een blik ontmantelden de crew en ik het podium met de efficiëntie van een goed geoliede machine. Elke microfoon, elke kabel was een herinnering aan de uitvoering van die avond, zorgvuldig ingepakt voor de volgende show. Onze ‘H’ en ‘K’ Steinways werden voorzichtig op hun respectievelijke plaatsen teruggezet.

Overpeinzingen in de stilte

Staand in de nu lege Grote Zaal, overdacht ik de avond. In de echo’s van de stilte kon ik nog steeds de overblijfselen van Carmina Burana horen. Het was een herinnering aan de vluchtige aard van live optredens - intens, krachtig en kortstondig. Maar voor diegenen van ons achter de schermen komt de voldoening van het weten dat we een cruciale rol hebben gespeeld in het tot leven brengen van deze momenten van intense vreugde.

https://www.muziekgebouw.nl/nl/agenda/13525/pianoduo-festival-amsterdam/carmina-burana-van-orff

Concertzalen

FOH + monitors op je bestaande PA. Mijn goede voorbereiding is het halve werk. Luisteren—niet alleen naar de zaal, maar vooral naar de artiesten—is mijn kracht.

  • Ervaren met Yamaha, Meyer, Midas, L-Acoustics...
  • Snel resultaat met soca's en goed kabelmanagement
  • Backup-plan vóór het publiek binnenloopt

Festival side-stages

Jij focust op het hoofdpodium, ik run de foyer- of tweede stage alsof het de main-show is. Koppeling via Dante of analoog, en ik houd WhatsApp open voor snelle cues.

  • "Ik heb tóch nog een audio fragment" is geen probleem
  • Eigen laptop met offline editor & multitrack-recorder
  • Video instarts of simpel licht doe ik ook

Zakelijke panels

Sprekers zijn verstaanbaar, geen rondzingende headsets en een opname die direct naar de cutter kan. Ik regel de zenders én time de cues zodat de regisseur kan ademen.

  • DPA headsets & lavs professioneel gemonteerd
  • Wireless Workbench frequentie-coördinatie
  • Redundante 2-track & multitrack-recording
tags: muziekgebouw concert amsterdam klassiek